Is granola gezond?

We worden bij IJLB soms gek van de vaak tegenstrijdige voedingsadviezen die je overal leest en hoort. Uit ervaring weten we dat ieder zijn lijf anders is. Wat voor de één gezond is kan erg schadelijk zijn voor iemand anders (denk maar aan de pechvolgels met een notenallergie).

We geloven in evenwichtig leven en durven luisteren naar je eigen lichaam. 

Dat is ook de reden waarom ik zelf granola ben beginnen eten. Lang was ik geen ontbijtmens. Zo vroeg op de dag krijg ik geen hap door m’n keel. Een tijdlang heb ik het ontbijt overgeslagen tot dat gewoon niet meer ging: ik kreeg hoofdpijn, was moe en kreeg gegarandeerd een hongeraanval om 10 uur die me deed grijpen naar alles wat in de buurt lag. 

Handgemaakte granola met wat yoghurt en fruit bleek voor mij een ideaal ontbijt, zo rond 10 uur, wanneer ik honger krijg. Omdat het gewoon echt lekker is kijk ik er ‘s morgens al naar uit en ik voel me heel de voormiddag energiek. Mijn lichaam trekt er echt van op gang. Eet ik nooit brood? Zeker wel, ik kan ook enorm genieten van een kraakverse baguette met echte boter. Al bevalt me dat dan weer beter bij de lunch. 

Ondertussen blijkt dit ontbijt voor nog heel wat mensen een topper. Om er meer over te weten komen hebben we contact opgenomen met verschillende diëtisten met uiteenlopende specialiteiten. Tot onze vreugde zijn ze allemaal heel enthousiast over onze granola. Een aantal positieve punten die naar voren werden geschoven;

> vezelrijk 

> ontstekingsremmend door de grote hoeveelheid de noten, pitten en zaden 

> geen bewaarmiddelen of andere toevoegingen 

> geen geraffineerde suikers  

> glutenarm  

> de energie van volle granen en noten wordt langzaam vrijgegeven: geen dipjes na het eten  

En als we het dan echt over calorieën moeten hebben… Een potje met 150 gram natuuryoghurt en 40 gram granola is het equivalent van de helft van de calorieën waarmee de gemiddelde volwassene best de dag start.

Niemand is gemiddeld dus gewoon eens proberen is ons advies! Misschien ervaar jij dan ook dat sprankeltje ochtendgeluk. 

Meer verhalen

 

Verhaal van onze founder Natalie: "De eerste kleine stap is de grootste sprong (2/2)"

 

Verhaal van onze founder Natalie: "De eerste kleine stap is de grootste sprong (1/2)"

 

Hoe eet je granola?

 

Is IJLB-granola glutenvrij?